perjantai 6. marraskuuta 2020

Ruotsalaisuuden päivä Suomessa?

 

6.11. vietetään meillä ruotsalaisuuden päivää. Miksi päivää vietetään ja mistä se on tullut? Tausta löytyy 1600-luvulta ja Ruotsin taistelusta eurooppalaiseksi suurvallaksi sekä nyky-Suomen synnystä 1900-luvun alusta.

                                   

Vuonna 1618 alkoi tapahtumasarja, josta nyt käytetään nimitystä 30-vuotinen sota. Siinä uusi protestanttinen uskonto ja perinteinen katolisuus ottivat mittaa toisistaan. Tästä sodasta muuten entinen USA:n ulkoministeri Henry Kissinger on käyttänyt nimitystä ”eurooppalainen maailmansota”. Tämän sodan vaikutukset näkyvät vielä tänäänkin Euroopassa. Ruotsissa oli valtaistuimella Kustaa II Aadolf, joka sai Keski-Euroopan taistelukentillä lisänimen ”Pohjolan leijona”. Sen verran tehokas oli Ruotsin armeija, kun se meni mukaan suursotaan. Kustaa itse osallistui moniin taisteluihin, joista viimeinen eli Lützenin taistelu 6.11.1632 Leipzigin lähellä oli hänelle kohtalokas. Kuningas joutui taistelun melskeessa keskelle katolisten joukkoja ja sai surmansa. Ei Kustaa ollut sodan ainoa ruotsalaisuhri, ei todellakaan. On laskettu, että kaikissa Ruotsin 1600-luvun sodissa kuoli noin 1/3 kaikista nyky-Suomessa tuona aikana syntyneistä miehistä. Tästä kertoo mm. Hämeen Härkätie-pelimme Tammelassa, jossa käydään läpi hakkapeliittaperinnettä.

Kun Suomi oli ollut jo lähes vuosisadan osa Venäjän imperiumia, oli vanha sääty-yhteiskunta tulossa tiensä päähän. Ruotsin kielen ylivalta Suomen hallinnossa, koulutuksessa ja tieteissä oli murenemassa, tavallinen kansakin oli jo päässyt äänestämään vuonna 1906 eduskuntavaaleissa. Ehdolla olleet ja valitut olivat, aiemmista säätyvaltiopäivistä poiketen, myös tavallista kansaa. Suomen kielisiä tuli päättäjiksi aiempaa paljon enemmän ja jopa, sussiunakkoon, naisia! Ruotsalainen kansanpuolue asemaansa ja yhtenäisyyttään julistaakseen perusti 1908 ruotsalaisuuden päivän ja päiväksi valittiin juuri Ruotsin suurimman sankarin Kustaa II Aadolfin kuolinpäivä. Tässä tapahtui pieni virhe, sillä 1632 käytettiin Ruotsissa vielä juliaanista kalenteria, nykyistä gragoriaanista kalenteria Ruotsissa ja siis Suomessa ryhdyttiin käyttämään vasta 1752. Oikea Pohjolan leijonan kuolinpäivä olisi nykykalenterin mukaan 16.11., mutta tämä on vain pieni kauneusvirhe.

Ruotsalaisuuden päivä on maamme virallinen liputuspäivä. Toivottavasti kaikilla lippu on tangossa ja yhtä toivottavasti kaikki muistatte myöskin laskea sen! Nimim. On joskus tullut laskettua lippu klo 7. Seuraavana aamuna. Eikä kyseessä ollut juhannus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti